zondag 20 september 2009

Zonnevlekken beinvloeden klimaat

Een nieuwe studie naar zonnevlekken toont aan dat deze het klimaat op aarde sterk beinvloeden. Het onderzoek, gepubliceerd in Science, heeft twee mechanismen ontdekt. Ten eerste top down: veranderingen in de bovenste laag van de atmosfeer dat zorgt voor meer regenval. Ten tweede bottom up: meer vochtige lucht stijgt op uit de oceanen en veroorzaakt meer regen.

Vorige maand stond er een andere studie in Science: onderzoekers van de Oregon State University claimen te weten wat de IJstijd begon en eindigde: verhoogde zonne-activiteit in combinaties met kleine wijzigingen in de rotatie van de aarde. Man made global warming, wie gelooft het sprookje nog ? Desalniettemin gaat de main stream media en de politiek braaf door om ons duidelijk te maken dat deze feiten niet belangrijk zijn voor het debat over klimaatverandering. Gerald Meehl, hoofdauteur van de zonnevlekstudie, haast zich te verklaren dat de zonnevlekken het man made global warming verhaal niet direct beinvloeden. ‘De opwarming is een lange termijn trend’, alsdus Meehl, ‘en deze studie probeert de processen achter een periodieke gebeurtenis te verklaren.’

Meehl is erg bescheiden. Dat komt waarschijnlijk omdat zijn gegevens over zonnevlekken iets anders duidelijk maken dan de algemeen (opgelegde) mening over opwarming van de aarde. Zijn voorzichtigheid zal wel gebaseerd zijn op budgetoverwegingen…
Het grappige is dat als we hoge temperaturen of een hurricane-seizoen hebben, de media dit onmiddelijk aangrijpt als bewijs voor klimaatverandering. Als het omgekeerde gebeurt (sneeuwval of bittere kou) wordt ons verteld dat het weer en het klimaat twee zeer verschillende dingen zijn.;-)
Wij worden verteld, of erger nog aangesproken en aangevallen, dat als we het verkeerde toiletpapier gebruiken of een foute gloeilamp indraaien, wij de planeet grillen. Maar de zon ? Oh, dat is een afgeleide factor. Voor je eigen bestwil reguleren en belasten wij je met allerlei onzinnige milieuregels en heffingen. Het maakt niet uit dat de zonnevlekactiviteit verdubbeld is in de twintigste eeuw toen het grootste deel van de opwarming plaatsvond. Hoe denken de geniale bedenkers van klimaatmodellen over het feit dat men nu pas ontdekt heeft hoe zonnevlekken de aarde warmer maken ? Gaan de klimaatdoemdenkers en milieuclubs spijt betuigen ? Gaan de overijverige ambtenaren en blatende politici al die afgeperste miljarden euro’s nu aan ons teruggeven en al hun waardeloze regelgeving terugdraaien ?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten